سینوس پایلونیدال ( کیست مویی ناحیه کمر)سینوس پیلونیدال که عموماً در بین مردم به کیست مویی مشهور است ایجاد یک حفره عفونی در گودی کمر یعنی تقریباً در پایین ترین قسمت ستون فقرات می باشد. این بیماری هیچ ارتباطی با ستون فقرات یا کانال نخاعی ندارد.این حفره ممکن است اندازه ایی به قطر 1 الی چندین سانتی متر داشته باشد و حاوی مو می باشد و توسط چند سوراخ ریز به سطح پوست راه دارد . این بیماری که در مردان بیشتر از زنان است اغلب برای اولین بار در دوران بلوغ و هنگامی که رشد مو و فعالیت غدد چربی افزایش می یابد بروز می کند. در افراد چاق، پرمو، کسانی که زیاد عرق می کنند، کارهای نشسته دارند یا لباس های تنگ می پوشند، بیشتر دید می شوند. معمولاً کیست پایلونیدال تا زمانی که به صورت حاد دچار عفونت نشده باشد نشانه ای ندارد.
تشخیص: تشخیص بیماری بر اساس شواهد بالینی و معاینه پزشک بوده و در صورت نیاز سونوگرافی
درمان: جراحی تنها درمان شناخته شده این بیماری می باشد.
علائم: شروع بیماری با درد که درد خود به خودی یا احساس درد با لمس، قرمزی، تورم ناحیه مبتلا، تب، لرز، ترشح چرک یا خونابه، اگر مجرای این سوراخ ها بسته شود ترشحات چرکی داخل حفره تجمع پیدا می کنند و باعث ایجاد آبسه می شوند که با درد شدیدی همراه است.
درمان بیماری چگونه است؟
درمان این بیماری حتماً جراحی می باشد تا زمانی که کیست حاوی مو برداشته نشود بیماری خود را به صورت عودهای مکرر همراه با ترشح چرک نشان می دهد و بنابراین درمان داروئی یا گیاهی در درمان بیماری فوق تاثیری ندارد.
مراقبتهای قبل از عمل
در بدو ورود شما و پس از پذیرش مشاوره های پزشکی و اقدامات پاراکلینیک مورد نیازبه دستور جراح معالج ممکن است انجام شود .اگر به بیماریهای زمینه ایی مانند فشار خون و دیابت مبتلا هستید حتما اطلاع دهید و اگر دارو های ضد انعقاد مانند وار فارین و آسپرین مصرف می کنید پرستار و پزشک معالج خود را در جریان بگذارید قبل از جراحی این دارو ها جهت جلو گیری از خونریزی حین و بعد از عمل قطع شده و داروی جایگزین تجویز می شود .قبل از عمل به مدت 8 تا 10 ساعت باید ناشتا باشید و ناحیه عمل تمیز بوده و موهای زاید آن برداشته شود .لازم است کلیه زیور آلات در خانم ها ودر آقایان ساعت و ... باز شده و خارج شود اندام مصنوعی و دندان مصنوعی و لنز چشمی و ... را از خود جدا کنید .
مراقبت های بعد عمل سینوس پایلونیدال (به صورت فلپ یا زخم بسته) 1. پانسمان تا 2 روز باز نشود مگر اینکه پانسمان به هر دلیلی (خونریزی-عفونت و یا با نظر پزشک معالج) باز شده باشد، سپس یک روز در میان یا روزانه تعویض گردد.
2. توصیه می شود حداقل 3 هفته به صورت مستقیم بر روی محل عمل ننشیند ،خوابیدن روی محل عمل مانعی ندارد( بصورت طاق باز یا به پهلو) بلامانع است البته به صورتیکه لبه های زخم تحت کشش نباشد.
3. بعد از 3 هفته با احتیاط بر روی بالشتک حلقوی نشیمن می تواند بنشیند.یاد آوری می شود نشستن بر روی محل عمل بدلیل اینکه بافت قسمت مورد جراحی برداشته شده است ،ممکن است باعث دردناک شدن استخوان دنبالچه شود.
4. نیاز به مصرف انتی بیوتیک اضافه بر دستورات پزشک نیست . در چند روز اول ممکن است نیاز به مصرف مسکن طبق نسخه تجویز شده داشته باشید،حتما مصرف شود.
5. توصیه می شود در هفته اول بعد جراحی،از غذاهای با باقی مانده کم که نیاز به اجابت مزاج کمتر دارد،استفاده شود مانند سوپ مقوی
6. بعد هر بار اجابت مزاج ،محل عمل باید تمیز و با اب و صابون بچه شستشو داده شود .
7. بخیه بیمار بعد 2 هفته کشیده می شود.
8. محدودیتی برای فعالیت معمولی روزانه ندارد.
9. از هر گونه فعالیت که باعث درد شدید یا کشیدگی محل زخم شود ، در سه هفته اول اجتناب شود.
10. پیگیری جواب پاتولوژی و مراجعه به پزشک معالج بعد از آماده شدن جواب آن
11. استحمام از روز سوم بعد جراحی بلامانع است، اگر در 2 روز اول نیاز به استحمام داشتید ،محل زخم خشک و مجدد پانسمان شود.
12. در صورت برور درد شدید –خونریزی-ترشحات غیر عادی بیشتر از حد نرمال به اورژانس یا پزشک خود مراجعه نمایید.
13. بعد از 2 هفته از انجام عمل جراحی به پزشک خود مراجعه نمایید.
علائم هشدار بیماری :
در صورت وجودترشحات بیش از حد به قدری که پانسمان زود زود خیس شود - ترشحات بد بو و عفونی - وجود درد و حساسیت ناحیه عمل و بروز تب و لرز حتما به جراح خود اطلاع داده و به مرکز درمانی مراجعه نمایید .
منابع :کتاب پرستاری برونر و ثودارث
زیر نظرآقای دکتر انور الیاسی
فلوشیپ فوق تخصصی بیماری های روده بزرگ و کف لگن