جراحی دیسک کمر( لامینکتومی )تعریف دیسک کمر : فتق دیسک کمر در بیشتر مواقع در ناحیهL4-L5وlL5-S1مهره ها اتفاق می افتد و سبب درد های پایین کمر با در جات مختلفی از نواقص حسی و حرکتی می گردد .بیمار از درد ناحیه پایین کمر یا اسپاسم عضلانی و درد سیاتیک ( دردی که در امتداد عصب سیاتیک انتشار میابد ودر طول را ن ها و پاها پیش می رود ) شاکی است ودرد با انجام فعالیتهایی که سبب افزایش فشار مایع نخاعی می شود مثل خم شدن و بلند کردن اشیا یا ایجاد کشش ( سرفه و عطسه ) شدت یافته و معمولا به دنبال استراحت در بستر بهبود می یابد .
خود مراقبتی پس از جراحی دیسک کمر
1. جهت جلو گیری از بروز لخته خون در عروق سیاهرگی اندامها از جوراب الاستیک ( ضد واریس) استفاده کنید.به منظور افزایش جریان خون دراندام تحتانی از منبسط و منقبض کردن عضلات ساق و مچ پا استفاده کنید جوراب های الاستیک زمان خواب و استراحت باید خارج شوند .
2. در صورت تجویز کمر بند طبی ( TLSO) زمان بیداری و راه رفتن بسته و زمان خواب و استراحت باز شود کمر بندهای طبی تا سه ماه پس از عمل جهت ثابت نگهداشتن محل عمل استفاده می شود .
3. استفاده از ابزار کمکی ( توالت فرنگی و نرده در حمام و کنار وان ) جهت کاهش فشار به کمر مفید است .
4. تعویض پانسمان استریل تا زمان کشیدن بخیه ها الزامی است
علایم عفونت زخم : شامل تب و لرز و قرمزی و تورم و ترشح ناحیه زخم است و سریعا باید به پزشک معالج اطلاع داد و به مرکز در مانی مراجعه نمود .
5. تا زمانی که بخیه ها کشیده نشده است یا جراح اجازه نداده است از دوش گرفتن خودداری کنید .از خم شدن و غلتیدن ناگهانی در تخت جهت تغییر وضعیت خودداری کنید از خوابیدن روی شکم خودداری کنید و به منظور کاهش درد از نشستن بر صندلی با سطح صاف بدون پشتی خودداری کرده و از صندلی دارای پشتی صاف استفاده کنید .
6. از نشستن یا ایستادن بیش از 30 دقیقه خودداری کنید .
7.از بلند کردن اشیا و رانندگی برای 1تا3 هفته یا در صورت تجویز پزشک بمدت طو لانی تر خودداری کنید .
8. از تشکهای طبی و سفت و کفشهای طبی ساقدار که بتواند مچ پا را محافظت کند استفاده کنید .
9. رژیم غذایی معمولی اگر( محدودیت وجود نداشته باشد ) و پر ویتامین و پر پروتئین به التیام سریعتر زخم کمک می کند.
10. اهمیت جلو گیری از افزایش وزن جهت جلوگیری از تحمیل بار اضافی به کمر توصیه می شود .
11. در جراحی کانال نخاعی و دیسک کمر در افراد مسن کرختی و بی حسی ممکن است در باسن بروز کند جهت کاهش خطر در سالمندان اقدامات زیر لازماست رعایت شود :
بیمار حتما با کمک همراه یا مراقب از بستر برخیزد و از واکر و وسایل حمایتی کمک حرکتی مانند عصا استفاده نماید .سقوط بیمار به علت سرگیجه و کاهش فشار خون وضعیتی و عدم تعادل و اختلال در گام بر داشتن و ضعف اندام تحتانی بو جود می آید.
12.افراد سالمند باید از حمایت روحی روانی نیز برخوردار باشند و نقش آنها در خانواده تقویت شود .
13. ویزیت های منظم و پیگیری و مراجعه به پزشک توصیه می شود .
هشدار
در صورت کرختی و رنگ پریدگی اندامها و زیاد تر شدن درد و افزایش بی حسی و سوزن سوزن شدن ، سردی یا گرمی اندام ها حتما به پزشک مراجعه کنید .
منبع : هند بوک آموزش به بیمار – ماری ام کانابیو – ترجمه دکتر خدیجه نصیریانی و پرستاری داخلی جراحی برونر سودارث ویراست سیزدهم
زیر نظر دکتر بهشاد مفید متخصص جراحی مغز و اعصاب -واحد آموزش سلامت مرکز درمانی آموزشی کوثر